Tussen hoop en wanhoop, veertig dagen met Jeremia

De wereld kan soms duister voelen. Terwijl juist in onzekere tijden hoop houden zo belangrijk is. Het helpt ons nadenken over wat belangrijk is, geeft moed en maakt weerbaar. Wie hoopvol is, investeert in heden én toekomst.’
Herken je deze woorden? Je kunt ze overal tegenkomen, want ze zijn ontleend aan de huidige campagne van SIRE, de Stichting Ideële Reclame.
Als er zelfs een algemene reclamecampagne over hoop en over het zoeken van lichtpuntjes komt, is er wel wat aan de hand.
En inderdaad, rampzalige situaties in Oekraïne, Gaza, Zuid-Soedan, Jemen (en al die plekken die even niet in het nieuws zijn). Onvrede en polarisatie in onze eigen leefwereld. Dankzij moderne media en globalisering krijgen we steeds meer ellende onder ogen.
In deze Veertigdagentijd staat een ellendige situatie van eeuwen geleden centraal. En wat we te weten komen over toen komt uit de eerste hand! Namelijk van iemand die de gebeurtenissen aan den lijve ondervond, die er zelfs een belangrijke positie in had. Zijn naam is Jeremia. Geen journalist, geen oorlogsverslaggever, geen hulpverlener of militair, maar een profeet! En dan ook nog een profeet die aan zijn opdracht onderdoor dreigde te gaan.
Hoop en wanhoop liggen dicht bij elkaar, dat is zeker bij Jeremia het geval! Juist daardoor is het goed om bij deze profeet te rade te gaan. Want er is alle ruimte voor wanhoop. En toch overwint de hoop. Niet door een persoonlijke karaktertrek. Wel door de kracht van het lichtpunt, de straling van de stip op de horizon. Niet zomaar een lichtpunt, maar het Lichtpunt! Niet zomaar een stip op de horizon, maar de Stip op de Horizon. Als je zó hoopvol bent, investeer je in heden én toekomst.
Jeremia is een echte profeet, maar ook een mens net als jij en ik. We trekken met hem op, met zijn boodschap, zijn worstelingen, zijn weg van wanhoop naar hoop. Het is een wandeling door de Veertigdagentijd heen, onderweg naar Pasen. Onderweg naar de Opstanding, waardoor wij nu mogen en kunnen spreken van ‘de hoop die in ons leeft’.
Je kunt deze tocht meemaken door de podcast 40 dagen hier&nu te volgen (link naar de podcast).
Een gezegende tocht gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *