Actie groen licht voor mensen op de vlucht

Bij de grens tussen Polen en Wit-Rusland bivakkeren vluchtelingen in niemandsland. Als ze proberen Polen binnen te komen om asiel te vragen worden ze door de autoriteiten tegengehouden, opgejaagd of met harde hand teruggeduwd uit het grondgebied van de Europese Unie.
Bewoners langs de Poolse grens hangen een groen lichtje aan hun huis of voor het raam, uit protest, en als teken dat migranten en vluchtelingen in nood daar terecht kunnen.

Ook op andere plekken langs de grenzen van de EU worden mensen op de vlucht steeds vaker tegengehouden, in gammele bootjes terug de zee opgestuurd etc. Daardoor wordt aan vluchtelingen de mogelijkheid ontnomen gebruik te maken van hun recht asiel aan te vragen in Europa. En individuele personen en non-gouvernementele organisaties die mensen in nood helpen worden daarvoor steeds vaker strafrechtelijk vervolgd.

De Vereniging van Asieladvocaten & -Juristen Nederland (VAJN) is van oordeel dat EU-lidstaten op deze wijze mensenrechten schenden. Daarom roept de VAJN instanties en inwoners van Nederland op om op vrijdag 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten, hun woning of gebouw groen te laten kleuren of een groen licht voor het raam te zetten.

Een groeiend aantal maatschappelijke en kerkelijke organisaties, politieke partijen enz. steunt deze actie, waaronder ook de Raad van Kerken in Nederland. De Raad maakt zich grote zorgen over de vluchtelingen die in niemandsland tussen Wit-Rusland en Polen moeten bivakkeren en spreekt zijn groot respect uit voor de vrijwilligers en lokale kerkgemeenschappen die zich aan beide zijden van de grens over hen ontfermen.

Het zou mooi zijn als ook in Soest, Baarn en omstreken de kerken groen kleuren vrijdag! Maar thuis kunt u ook meedoen, door een groen licht voor uw raam te zetten op een zichtbare plek. Een jampotje met een groen papiertje er om heen en een waxinelichtje er in is al genoeg om uw solidariteit te betuigen met de vluchtelingen aan de grenzen van Europa.

Mensen op de vlucht laat je niet in het donker maar bied je een groen licht!

Meer informatie en tips zijn te vinden op:

https://www.vajn.org/actie-groen-licht/

https://groenlicht2021.nl/

https://www.raadvankerken.nl/nieuws/2021/11/raad-van-kerken-steunt-actie-groen-licht/

https://www.inlia.nl/nl/nieuws/1227/actie-groen-licht-voor-vluchtelingen-aan-de-grenzen-van-de-eu

 

Namens de RvK Soest

Jeannette Pals

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *