Terugblik op lezing geloof en wetenschap door Chris Kruze

Op woensdag 22-11-2017 sprak Prof. Dr. Chris Kruse uit Amersfoort over ‘Geloof en Natuurwetenschap’. Chris Kruse is iemand die naast zijn gezin en ouderlingschap van de GKv Amersfoort-Centrum veel werk heeft gedaan in de geneesmiddelenindustrie. Tegelijk gaf hij les en werd hij deeltijd hoogleraar aan de UvA (Universiteit van Amsterdam).

 

Enkele jaren geleden hield zijn werk in de industrie op. Dat gaf hem de mogelijkheid om veel te lezen over het onderwerp Geloof en Natuurwetenschap als Bijbelgetrouw Christen.  Hij vormde zijn mening en vond dat hij die moet ‘uitdragen’. Dat valt niet mee in onze tijd waarin geloven soms vreemd gevonden wordt.

 

Hij doet dat vaak voor groepen studenten (b.v. in Delft) en ook in grote of kleine kerken. Zodoende kwam hij na mijn uitnodiging ook in de GKv Soest-Baarn. Ik heb dat in het Kerknieuws aangekondigd en gelukkig  was de zaal woensdag avond toch vol. Zeer verschillende mensen van binnen en buiten onze kerk, waaronder ook ‘oude’ bekenden.

Het verhaal van Chris Kruse was boeiend. Zijn dia’s waren ‘saai’ naar de huidige maatstaven; alleen maar tekst. Toch wist hij heel goed in te gaan op de punten waar het om gaat: zijn menselijke waarnemingen wel zo zeker over de tijd waarbij er nog geen mensen waren. Kun je alle verschijnselen zo maar herleiden tot de soort evolutie (de sterkste overleeft) waar men het vaak over heeft?

Er is ook andere evolutie. Cellen van het lichaam b.v. veranderen door invloeden van buitenaf. De hersenen van een mens worden beïnvloed door de omgeving en de prikkels die er binnenkomen.

Dus zodra het woord evolutie klinkt is dat niet altijd on-Bijbels. Chris Kruse bezit de gave om moeilijke dingen eenvoudig te vertellen.

Er werden verschillende vragen gesteld (soms zijn dat hindernissen om te geloven). Die vragen gingen over extrapolatie, falsificatie tegenover verificatie, historische Bijbel kritiek hoe kan dat in harmonie met het geloof, hoe weten we dat de Bijbel de echte boodschap van God is en waarom niet de Koran of andere geschriften? (Excuses voor de moeilijke woorden, maar die horen nu eenmaal bij dit soort discussies!)

Frits van der Ploeg

Bent u niet aanwezig geweest, u kunt de hand-out hier downloaden en mee luisteren met een deel van de avond:

Hand-out

Luister mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *